Pro-Gamers Comunity
Main
Login
Registration
Monday, 2024-03-04, 8:43 PMWelcome Anonim | RSS
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: kimimaro  
Forum » [Pro-Gamers]Discution » Tutoriale si Multe Altele » Cum sa iti faci Un site Usor De utilizat in cativa Pashi
Cum sa iti faci Un site Usor De utilizat in cativa Pashi
kimimaroData: Thursday, 2008-10-09, 8:29 PM | Mesaj # 1
Administrator
Grupa: Administrators
Mesaje: 367
Reputatia: 2
Statut: Offline
10 pasi ca sa iti faci un site usor utilizabil

Pentru un website, mai ales in sfera celor care fac afaceri pe Internet, este foarte importanta uzabilitatea. In mod normal aceasta analiza trebuie sa aiba loc chiar de la proiectarea sitului. Insa acolo unde nu exista este imperios necesar sa fie revizuita in timp.

Motivul este unul foarte simplu. Utilizatorul ajunge pe site si pur si simplu nu gaseste ceea ce ii oferiti. Uzabilitatea se refera in primul rand la usurinta cu care acesta accede la informatie. De multe ori ca webmasteri ne trezim ca ni se spune “Mai, am intrat la tine pe site si nu am gasit ce vroiam”. Desi noua ni se pare simplu pentru ca noi am conceput sistemul, utilizatorul se pierde. Iata 10 mijloace prin care puteti sa va faceti situl mai “prietenos”.
1. Creati un Site Map (Harta sitului)

Indiferent de marimea sitului ar trebui sa includeti o “harta” a sa, una detaliata, bazata pe informatiile din site si cu linkuri catre toate paginile si o scurta informare despre ce se gaseste in acestea. Alt avantaj mare ar fi ca nu trebuie sa mai puneti linkuri catre toate paginile pe Homepage in cazul in care faceti linkul catre Site Map din fiecare pagina. Nu numai ca este un excelent mod de a indruma utilizatorul, dar este si o sursa fantastica pentru spiderii motoarelor de cautare care gasesc astfel cu usurinta indexul de la fiecare sectiune din situl dumneavoastra.
2. Folositi o structura de navigare logica

Cand faceti designul meniurilor din site folositi denumiri logice si puneti descrieri pe linkuri. De exemplu “Servicii web-design” este mult mai logic decat “Servicii legate de Internet”. Folositi Crumbs ca sa aratati vizitatorilor unde se afla efectiv. Aceste Crumbs ( sau BreadCrumbs ) le gasiti in mod normal la portaluri si motoare de cautare ( ex : Prima pagina > Turism > Calatorii in Romania > Statiunea Bazna ). Ghidati-va utilizatorii prin site. Puteti pune genul de linkuri de actiune de tipul “Click aici pentru a fi sunat”, “Click aici pentru a comanda”, “Vezi catalogul de produse”, etc …
3. Verificati in mod regulat daca exista erori

Nu este nimic mai rau si mai enervant decat sa navigati pe un site si sa ajungeti la un link care nu duce nicaieri. Verificati cel putin o data pe luna situl de erori ( broken links ). Exista chiar unelte ieftine de a face acest lucru, programele care verifica existenta linkurilor ( Link Defender ). Asigurati-va ca displayul codului HTML se face corect pe variante diferite de browser. Hostingul trebuie sa fie pe un server care sa permita lucrul in timp real cu situl. Acesta nu trebuie sa pice decat in marja de eroare oferita de providerii seriosi , adica sa fie online 99.9% pe an. Faceti verificarea gramaticala pe site . Mai ales daca il aveti si in alta limba decat romana. Platiti mai bine un traducator sau un copyrighter sa nu va faceti de ras in scris. Nu uitati ca va adresati unui anumit public - engleza britanica e diferita de cea americana.
4. Folositi un design si un layout consistent

In linii mari inseamna sa folositi acelasi layout pentru paginile sitului, aceeasi schema de culori, meniu , headerul si footerul in aceleasi locatii si aspectul grafic sa fie asemanator ( aceeasi culoare pe linkuri active si vizitate ). Nu trebuie sa creati nici un fel de confuzie a utilizatorului in momentul in care el navigheaza pe site.
5. Includeti un mecanism de cautare

Intotdeauna un site care se doreste prietenos trebuie sa aiba o unealta de cautare. Credeti ca acest lucru este greu ? Ei bine nu . Exista un program care se numeste Atomz Site Search , un software care va ofera gratuit posibilitatea de a cauta in paginile sitului vostru. Este foarte simplu sa customizati o unealta de cautare proprie a sitului. Pentru siturile mai mari exista si o varianta platita.
6. Asigurati-va ca functioneaza toate Form-urile

Este evident de ce trebuie sa faceti acest lucru. Daca vreti sa aveti un website interactiv cu formuri de feedback, newsletter, baza de date de utilizatori, asigurati-va ca si functioneaza ! vedeti numarul de caractere care sunt acceptate si daca se poate scrie cu apostrof sau asterisc. Formul trebuie sa functioneze si mai mult de atat sa afiseze dupa completare un mesaj ” Va multumim ca …”


 
Gaming Websites Servers
kimimaroData: Thursday, 2008-10-09, 8:30 PM | Mesaj # 2
Administrator
Grupa: Administrators
Mesaje: 367
Reputatia: 2
Statut: Offline
7. Asigurati-va ca functioneaza Cosul de Produse

Pentru siturile de comert electronic acest aspect este vital. Asigurati-va ca toate produsele au descrieri, poze, specificatii si un pret afisat. Includeti informatii despre livrare si costurile de transport, itegrati eventualele taxe pentru lista de preturi. Daca vindeti international puneti si un convertor valutar ca sa poata sa socoteasca oamenii in moneda lor locala. Vedeti ca shopping carturile ( cosul de produse ) sa fie protejat SSL sau printr-un certificat de securitate pentru a conferi siguranta vizavi de datele completate ( numar de credit card in principal). Furnizati informatii simple vizavi de completarea datelor si tranzactia online. Oferiti posibilitatea de a se intoarce in orice moment sa mai cumpere ceva si lasati posibilitatea de a renunta. Cereti informatii despre adresa, telefon, email in cazul in care apar neplaceri in legatura cu comanda. Pentru tranzactiile instantanee furnizati o chitanta si confirmati reusita tranzactiei. Testati , testati si testati inca o data. O singura neplacere din partea unui client si l-ati pierdut pe viata.
8. Introduceti detalii de contact clare

Din cauza fenomenului Internet in ziua de astazi , oamenii sunt deosebit de sceptici cand intra online. Ca sa reusesti sa cimentezi increderea trebuie sa fii in primul rand foarte transparent. Puneti detalii clare in privinta a cine sunteti si ce faceti. Lasati posibilitatea oamenilor de a va contacta . Cel putin un e-mail, dar preferabil folositi cate unul pentru fiecare departament. Daca va e teama de SPAM scrieti adresa de mail de tipul ” claudiu AROND underclick DOT ro”
9. Folositi un limbaj simplu

Internetul nu este un loc unde timpul este un lux. Oamenii sunt permanent pe fuga si vor sa gaseasca usor si sa cumpere cu cel mai mic efort posibil. Pueteti sa ii ajutati ( ajutandu-va si pe voi in primul rand ) folosind pasaje simple sau idei simple. Folositi cat mai putin text pe fiecare pagina si folositi puncte, paragrafe, titluri ca sa organizati continutul cat mai bine. Folositi conceptul american WIIFM (What’s In It For Me?), adica subliniati oriunde ceea ce este interesant.
10. Faceti situl prietenos pentru motoarele de cautare

Ultimul si unul din cele mai importante aspecte este ca situl sa fie bun pentru motoarele de cautare, mai exact spus compatibil. Folositi text mai mult decat elemente grafice. Folositi meniuri text in locul celor java. Evitati folosirea frame-urilor, Flashului si a diverselor coduri care spiderul de cautare nu le vede. Folositi titluri si META Taguri logice, legate de continutul paginii. Alegeti cu grija cuvintele cheie si frazele relevante dupa care doriti sa fiti gasiti. Nu compromiteti insa textul doar de dragul de a fi mai usor gasit pe motoare de cautare. Apelati la serviciile unui expert ca sa va dea balansul necesar.

Implementarea acestor pasi nu va aduce pentru utilizatori decat un mare spor de loialitate care il primeste situl vostru.


 
Gaming Websites Servers
Forum » [Pro-Gamers]Discution » Tutoriale si Multe Altele » Cum sa iti faci Un site Usor De utilizat in cativa Pashi
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:


Copyright MyCorp © 2024